Ávéd János Balance

BALANCE

Ávéd János – szaxofon
Fenyvesi Márton – gitár
Benkó Ákos – dob

Presskit

„Ahogy Bartók Béla és Kodály Zoltán, a magyar zene ‘védőszentjei’ esetében, úgy az Ávéd János és a Balance által írt dalok is mind a népi bölcsesség és a kifinomult költői elképzelések elegyén alapulnak, melyek a természeti világot és annak újjáteremtő erőit annak természetes és természetfeletti jelenségeivel együttesen dicsőítik. Mindegyiküket figyelemreméltó módon szaxofon vagy fuvola vezeti be, mely aztán az ütősök hozzáadásával fokozatosan egyre erősebb érzelmi telítettséget nyer. Szembeszökő az a komolyság, amellyel a Balance közelít műveihez, a csapat erősségei pedig ideálisak: az egyes önálló hangok hatásos trióvá erősödve légies eredetiséget és erőteljes, telt hangzást kölcsönöznek zenéjüknek. Kétségkívül kihagyhatatlan lemez.”

                                        jazzdagama.com

“Az első lemezünk 2016-ban jelent meg a Budapest Music Center (BMC) gondozásában. Amellett, hogy évek óta dolgozunk együtt, jó barátok is vagyunk. A pillanatban születő kollektív komponálás lehetőségét keressük. A basszushangszer hiányát előnnyé kovácsolva a zenei hangzás új egyensúlyat próbáljuk megteremteni a koncertjeinken. Ehhez a zenei tudásunkban is mindig el kell érnünk a falat. Ehhez a hangszereink konvencionális megszólalásait is gyakran ki kell terjesztenünk. Meglepni a közönséget és magunkat is. A folyamatos megújulást várjuk akkor, amikor arra próbálunk nyitva lenni, hogy egy saját szerzeményt vagy bármilyen más feldolgozásbeli zenei témát a mai napon úgy szólalhassunk meg, ahogyan azt eddig még sohasem tettük.”

Ávéd János

A Mindszenti származású szaxofonos, zeneszerző, hangszerelő, zenetanár a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen szerzett diplomát. European Saxophone Ensemble nevű európai uniós zenei projekben 2012-ben ő képviselte Magyarországot (művészeti vezető: Guillaume Orti). Zajos sikert aratott Balance nevű formációjával a Művészetek Palotájában, amikor is David Binney világhírű alt-szaxofonos volt a zenekar vendége 2013-ban. Saját kvartettjével saját zenei nyelv kialakitásán dolgozik. A Transform Quintet tagjaként Joey Calderazzoval is játszhatott. A Fekete-Kovács Kornél által vezetett Modern Art Orchestra (MAO) állandó tagja. A kizárólag saját big band szerzeményeit tartalmazó lemeze 2019-ben jelen meg The Fruit of the Spirit címmel.
A MAO szaxofonos szólistájaként olyan kiválóságokkal játszott már együtt, mint:
Benny Golson, Kurt Elling, New York Voices, Péter Eötvös, Adam Nussbaum, Bob Mintzer, David Liebman, Randy Brecker, Chris Potter, Mike Garson, Mezzoforte, Erika Miklósa, Rhoda Scott, Silje Nergaard,…


Márton Fenyvesi

Az egyik legsokoldalúbb gitár-fenomén, improvizáló művész, zeneszerző, hangszerelő, hangmérnök,… A magyar jazz tündöklő állócsillaga. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem elvégzése után az  European Jazz Masters program részeként Párizsban Koppenhágában és Amsterdamban is eltöltött egy szemesztert. Számos művészeti és jazz-díj nyertese: Jazz Soloist Competition, Monaco, New York Jazz Competition, Copenhagen. Vezető magyar és európai zenei projektek meghatározó szereplője.

http://www.martonfenyvesi.hu/bio.pdf


Benkó Ákos

A dobos, gitáros énekes Benkó Ákos a magyar jazz világának egyik legérzékenyebb muzsikusa. A metáltól a jazzig számos stílusban bizonyította már zsenialitását. A számtalan jazz formáción túl (Binder-Borbély Quartet, Szandai Mátyás Quartet, Szabó Dániel Trió, Juhász Gábor Trió, Czirják Csaba Trió, The Balkan Consort, Pastorius Memorial Band), saját zenekara a Syrius Legacy motorja. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem dobtanszékének kedvelt pedagógusa.