Ávéd János Quartet

Ávéd János – szaxofon
Fassang László – hammond orgona, zongora, rhodes
Horváth Balázs – bőgő
Sárvári-Kovács Zsolt – dob

BMC ajánló:
A zenekar jelenlegi formájában 2013-ban jött létre. A számtalan hazai formációban közreműködő Ávéd János, Horváth Balázs és Sárvári Kovács Zsolt a jazz irányából, az itthoni orgona-élet meghatározó alakja, a Liszt- és Gramofon-díjas Fassang László pedig a klasszikus zenei hagyományok felől közelít egy közös, stílusfüggetlen zenei nyelv megvalósításához.
Műsorukban jól megfér egymás mellett Messiaen, Bartók, vagy Bach zenéje, jazz sztenderdek, szabad improvizációk illetve saját kompozíciók, de ezekben szándékosan nem gyömöszölik egymásba a különböző műfajokat, inkább lecsupaszított zenei elemekből kísérelnek meg új hangzást építeni.
http://www.fassang.hu
http://www.sarvarikovacszsolt.com

“Fassang Lacival, a magyar orgonaélet egyik legkiemelkedőbb figurájával nagyjából egy éve (2013-ban) kezdtünk el dolgozni. Régóta csodálom zenei látásmódját és műveltségét, ami az évszázadok óta meggyökerezett egyházi zene és billentyűs improvizáció hagyományain alapszik és a mai kortárs zenében virágzik ki. (Pár hete derült ki, hogy 2014 őszétől a párizsi Conservatoire National Supérieur de Musique orgona szakának, billentyűs improvizáció tanára (!), nagy büszkeség a magyar zene számára.)

A Zeneakadémiát követően egyéni klasszikus zenei tanulmányaim és Lacival való együttműködéstől inspirálódva alakult úgy, hogy jazz quartetnek “álcázott”, főként európai klasszikus zenei hagyományokból és jazzből táplálkozó, stílusfüggetlen kamara formációmat életre hívjam. Ugyanolyan felszabadító érzés játszani Bachhot, Bartókot, Messiaent mint a standardeket, kortárs darabokat, vagy a saját ötleteinket játszuk. Nem azért mondom ezt, mert olyan sokat tudnék a klasszikus zenéről, mint mondjuk a jazzről, hanem azért, mert minden pillanatában azonosulni tudok vele teljes valómban, teljes zenémben és számomra ez a fontos.
Hiszem, hogy egy zene értéke egyetemes, ezáltal korfüggetlen. Játszom, ami számomra érték a lehető legjobb tudásom szerint és alkalmasint improvizálok is rá, mert jazz-szaxofonosként ez esik jól.

Laci egyaránt használ akusztikus zongorát, fender rhodes-ot és hammond orgonát is. Azt gondolom, hogy az ő zenei talentuma, egyéni hangszíne átsüt bármilyen billentyűs hangszerről is legyen szó. (A körülményeknek megfelelően igyekszünk kizárólag csak akusztikus hangszereket használni. A fizikai szinten működő hangszeres kifejezésmód így nem veszhet el a szintetizált technikában.)
Sárvári-Kovács Zsoltival nagy sikerrel adtunk már szaxofon-dob duó koncerteket is. Az ő hangszíngazdagsága, dallami komplexitása és hangszeres “mívessége” a magyar jazzdobos szcéna évtizedek óta megkerülhetetlen karakterévé teszi.
Horváth Balázs az egyik legsokoldalúbb és legnyitottabb magyar bőgős, akit ismerek. Nem nagyon tudok, olyan zenei stílust mondani, melyben ne tevékenykedne és ne mászna bele a legmélyebb régiókig, ha éppen igénye támad elmélyülni valamiben.
(Egyébként Balázzsal és Zsoltival Váczi Dani, zenész, zeneszerző és feltaláló – számomra iránymutató – zenekarában játszunk még együtt.)”

 
Erbarme dich (Aria from Johann Sebastian Bach’s Matthaus Passion)
Erbarme Dich (J.S.B)

All The Things You Are (J. Kern)
All The Things You Are

New Page (J. Ávéd) + Improvisation 1# (Fassang-Ávéd-Sárvári)
New Page + Improvisation 1#

Bluesette (T. Thielemans)
Bluesette

Blackout (J. Ávéd)
Blackout

Improvisation 2# (Fassang-Ávéd-Sárvári)
Improvisation 2#

Hommagé á Keith Jarrett (L. Fassang)
Hommagé á Keith Jarrett